Jezera su mjesto u Šibensko-kninskoj županiji u regiji Srednja Dalmacija na jugoistoku otoka Murtera. Pripadaju općini Tisno, te su nakon Tisnog drugo najveće mjesto u općini.

Udaljena su 28 km od Šibenika, 60 km od Zadra, 100km od Splita.

Mjesto je dobitnik brojnih priznanja HTZ-a, a posljednja je su najljepšu rivu 2011. i plavi cvijet iste godine.

Ime Jezera dolazi od toga što se kišnica zaustavlja na djelu nepropusnog tla pa stvara velike lokve. Blato ili Jezero, u davnini močvarno tlo jugozapadno od samog mjesta, isušeno je zbog malarije početkom 20.st., dok je druga vodena površina zvana Lokva puna vode od prvih do zadnjih kišnih razdoblja.

ACI Marina jedna je od najnagrađivanijih i ekološki najosvještenijih nautičkih centara sjeverne dalmacije i dobitnica Plave zastave.

Jezera imaju mnoštvo crkvica, najviše od svih mjesta na otoku. Tako u Jezerima imamo crkvicu sv.Nikole., Sv.Roka, Sv.Konstancija te glavna Crkva Gospe od Zdravlja koja je sagrađena 1722.g. a u kojoj se nalazi oltar Gospe od sedam žalosti koji se smatra jednim od najljepših drvenih oltara u Dalmaciji.

KUD Koledišće Jezera koje je osnovano 1970.g. vrlo uspješno predstavlja Jezera na svim poznatijim smotrama u Hrvatskoj, kao i u Turskoj, Slovačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji… te je dobilo brojna priznanja i nagrade.

Jezerski dani mora su manifestacija koja traje od sredine srpnja do početka rujna. Nude brojne priredbe kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja od kojih se ističu- ‘Kako su živili naši stari’, ‘Ribarska fešta’, jezerske gasto noći….

BIG GAME FISHING – Športsko – ribolovno društvo ‘Punta Rata Jezera’ osnovano je 1996.g. Zadnji tjedan u mjesecu rujnu organizira Međunarodno natjecanje lova na veliku ribu pod nazivom ‘Big Game fishing-Jezera’.

Jezera imaju vrlo bogatu gastronomsku ponudu. Kroz cijelo mjesto provlači se niz restorana, konoba i zalogajnica sa velikom ponudom svježe ulovljene ribe,plodova mora te ostalih delicija.

Svježe ulovljenu ribu svakodnevno možete i kupiti na rivi predvečer kada se ribarski brodovi vraćaju iz ribolova.

Volite se buditi u tišini? Volite leći i spavati u tišini? E pa, Jezera su mjesto tišine. Dobrodošli!!!